Narzędzia do pomiaru alkoholu w trunkach domowych

Wskaźniki do pomiaru zawartości alkoholu w przygotowywanych w warunkach domowych trunkach dzielą się na alkoholomierz, cukromierz, refraktometr, termometry szklane, ciekłokrystaliczne oraz menzurki. Wszystko to potrzebne jest każdemu, kto zajmuje się wyrobem domowego alkoholu.

alkoholomierz to specjalistyczne urządzenie, będące niezbędnym elementem wyposażenia każdego, kto w warunkach domowych wytwarza wysokoprocentowe napoje. Z wyglądu przypomina on zwykły termometr, jednak jest w stanie zmierzyć ilość alkoholu zawartego w danej cieczy. Aby uzyskać miarodajne wyniku, powinniśmy stosować się do kilku zasad jego poprawnego użytkowania.

Alkoholomierz kapilarny
Sprzęty pomaga w określaniu przybliżonej zawartości alkoholu w winach. Oczywiście dokładność pomiaru staje się mniejsza im słodsze jest wino. Do alkoholomierza (od szerszej strony) wlewamy odrobinę wina i czekamy aż zacznie ono kapać u dołu. Następnie przekręcamy alkoholomierz szerszą stroną do dołu aż reszta wina wyleje się, a na skali określona zostanie moc wina.

Cukromierz
Urządzenie to jest najważniejszym sprzętem pomocniczym, które używane jest przy fermentacji w domowych warunkach. Areometr to szklane narzędzie do pomiaru zawartości cukru w różnego rodzaju roztworach wodnych. Składa się ono z długiej szklanej rurki z podziałka oraz ciężarka na dole, umożliwiającego pionowe utrzymanie się w cieczy. Skala zaczyna się od 15 zmniejsza się do zera i dalej w dół zwiększa się aż do 120. Górna krótka skala (czarna) wskazuje wartości ujemne, z kolei długa skala poniżej wskazuje wartości dodatnie (biała). Przy użyciu hydrometru można łatwo i wygodnie skontrolować czy nastaw skończył fermentować, czy jeszcze nie.

Inne narzędzia
Refraktometr to przyrząd optyczny służący do precyzyjnego pomiaru zawartości cukru w sokach owocowych, moszczu, winie czy brzeczce piwnej. Przyda się też termometr wyposażony w dokładną skalę co 10°C, posiadający praktyczne ucho, do którego można przywiązać sznurek. Tym sposobem łatwo zmierzymy temperaturę w środku nastawu bez zamaczania ręki.

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *